Co je to webhosting a jak si ho vybrat

K tomu, aby váš web stabilně fungoval, potřebujete spolehlivý webhosting. Vysvětlíme vám, co je to webhosting a podle čeho si vybrat poskytovatele, abyste si ušetřili pozdější starosti nebo nečekané výdaje.

co je to webhosting a jak si vybrat ten správný

Představte si, že stavíte dům. Než poprvé kopnete, musíte mít vhodný pozemek. S kvalitním podložím a na dobré adrese. S webovými stránkami je to podobné. Neřešte proto jen interiéry a barvu fasády, ale také „parcelu“ pro vaši webovou prezentaci. Je důležité, aby základy vašeho webu byly solidní a bezpečné.

Podle čeho vybírat:

Kapacita hostingu

Pokud se svým webovým projektem začínáte, pravděpodobně nepotřebujete nabušený virtuální server za několik tisíc korun ročně. Bohatě vám postačí sdílený webhosting, který by měl obhospodařit vše, co budete potřebovat. Pokud se váš projekt bude postupně rozrůstat a vy začnete narážet na limity sdíleného hostingu, dobrý poskytovatel vám dá vědět a navrhne upgrade vašeho řešení.

TIP: Dobrý poskytovatel nabízí také multihosting. To znamená, že za jedny peníze můžete mít hostováno několik webových prezentací na různých doménách.

Bezpečnost

SSL certifikát je v dnešní době standardem a jeho podpora by tedy měla být samozřejmostí. Dál byste se měli zaměřit na šifrovaný FTP přístup, který je stejně důležitý jako SSL certifikát. Další výhodou může být malware scan ze strany poskytovatele. Když se někomu podaří nabourat do vaší prezentace, tento scan odhalí škodlivé soubory ve vašem hostingu a poskytovatel vás na problém včas upozorní. Neprodlené odhalení a následné smazání škodlivých souborů předejde výpadku vaší prezentace.

Dobré vědět: Většina poskytovatelů vám dodá SSL certifikát Let’s Encrypt k hostingu zdarma.

Zálohování

Pokud vám na vašich stránkách záleží, vyberte si hosting, který pravidelně zálohuje. Pak vám nehrozí, že váš web zmizí v nenávratnu. Zálohování je pojistkou proti ztrátě cenných dat také v případě, že se vám na webové stránky vlámou hackeři. Zkuste se poskytovatele také doptat, za jak dlouho jsou schopni vám web ze zálohy obnovit.

Zákaznická podpora 24/7

Dostupnost zákaznické podpory vám o kvalitě poskytovatele hodně prozradí. Pro hladké fungování webu (a vašeho byznysu) je klíčové, zda máte možnost jakýkoli problém okamžitě vyřešit. Výpadek znamená, že přijdete o tržby v e-shopu nebo důvěryhodnost v očích klientů. Ověřte si, zda je zákaznická podpora k dispozici 24 hodin denně, včetně víkendů.

Dobré vědět: Kvalitní poskytovatel vám nabídne zkušební dobu, během které můžete službu zrušit. Zaplatíte tak jen za měsíc služby a zbytek peněz vám poskytovatel vrátí.

Serverové skripty

Podstatným kritériem pro výběr je podpora programovacích jazyků. Pokud si web nekódujete sami, poraďte se s webdesignérem, který vám stránky bude vytvářet. Oblíbené redakční systémy (například WordPress) a e-shopová řešení (jako třeba PrestaShop) běží výhradně na skriptu PHP.

Kromě PHP budete potřebovat také databázi (MySQL, MariaDB a další), kde budou uložená data z vašeho webu. Pozor na záměnu s databázemi MS SQL. Ty se používají v kombinaci se skriptem ASP.

4 důvody, proč se vyhnout hostingu zadarmo

1. Málo prostoru

Když si vyberete webhosting zadarmo, můžete se stát, že se vám na web nevejde všechen obsah, který tam chcete mít. Například galerie s fotografiemi nebo série videí.

2. Omezené služby

Někteří poskytovatelé vám umožní hostovat web pouze v html. Pokud plánujete stránky na WordPressu, nebudou vám na takovém hostingu fungovat (viz odstavec o serverových skriptech).

TIP: Nechcete vůbec řešit technikálie a potřebujete jenom jednoduchý profi web? Pořiďte si webovou Vizitku, kterou si naklikáte za 15 minut.

3. Datové limity

Už při menším nárůstu návštěvnosti pravděpodobně narazíte na to, že stránky z ničeho nic nejsou dostupné. Malá kapacita přenesených dat způsobí zablokování webu, které vyřešíte jen nákupem dalších dat. Free webhosting tak nakonec vůbec nebude zadarmo.

4. Nevyžádané reklamy

Na vašem zdarma hostovaném webu se mohou zobrazovat reklamy. O jejich obsahu nebudete moct rozhodovat, ani vám z nich nepoplyne žádný zisk. Reklamy mohou působit rušivě, neprofesionálně a kazit vaši reputaci v očích uživatelů.

 

Foto: VisualHunt

2 komentářů On Co je to webhosting a jak si ho vybrat

Napište komentář:

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

20 − 10 =